Content Car Lease - Aangenaam Autorijden!

Wet en Fiscus

Bijtelling auto van de zaak 2019
De bijtelling die u in 2019 moet betalen, hangt af van het soort auto, de waarde en de datum eerste toelating (DET).

Bijtelling bij meer dan 500 kilometer privé per jaar
Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig. Voor elektrische auto’s betaalt u minder bijtelling. De overheid wil zo elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu. Bereken uw bijtelling op de website van de Belastingdienst.

Bijtelling elektrische auto’s
Mensen die een elektrische auto van de zaak hebben, hoeven hiervoor minder bijtelling te rekenen. Zo wil de overheid elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Voor elektrische auto’s maakt de overheid verschil tussen auto’s met een nieuwwaarde van meer of minder dan € 50.000. En tussen nieuwe en oudere auto’s. De DET is de datum waarop de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen in Nederland of in het buitenland.

Bijtelling elektrische auto's in procenten

Volledig elektrische auto's* Nieuwwaarde < € 50.000 Vanaf € 50.000
DET > 1 januari 2019 4% 22%
DET < 1 januari 2017 22% 22%


* Geldt voor periode van 5 jaar vanaf DET. Had u al 5 jaar een verlaagde bijtelling voor de auto? Dan geldt voor de eerste € 50.000 een bijtelling van 7% en voor het bedrag boven € 50.000 25%.

Bijtelling overige auto's in procenten

Overige auto's  
DET > 1 januari 2017 22%
DET < 1 januari 2017 25%


Meer informatie over de bijtelling vindt u op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u ook de bijtelling voor uw auto berekenen.

Belastingplan 2020: bijtelling elektrische auto’s gaat omhoog
Het kabinet wil de bijtelling voor elektrische auto’s vanaf 2020 langzaam verhogen. Toch blijven elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan auto’s van de zaak die op een andere brandstof rijden.

Bijtelling elektrische waterstofauto
Sinds 1 januari 2019 is het bijtellingspercentage voor privégebruik van een nieuwe volledig elektrische waterstofauto 4%.

Bron: Rijksoverheid